Asezarile rulale din Romania


Satul reprezinta asezarea umana de baza, formata din vatra, mosie si populatie.
 
 
Tipologia satelor1. Dupa marime 

- sate mici, sub 500 locuitori

- sate mijlocii, 500-1500 locuitori

- sate mari , 1500-4000 locuitori

- sate foarte mari, peste 4000 locuitori2. Dupa modul de distribuire al gospodariilor


-sate risipite
 
 
 
 Satele risipite, numite si sate imprastiate sau sate cu case izolate, constituie asezarile rurale cele mai simple, nascute din simtul practic deosebit al omului si puterea sa de intuitie si de adaptare perfecta la mediul natural caracteristic, cu un anumit potential economic.
Satele risipite au o structura extrem de simpla, primitiva, cu gospodarii puternic dispersate pe versanti sau pe podurile mai netede ale platformelor (sudul Muntilor Sureanu, zona Bran – Fundata, Muntii Apuseni, Culoarul timis – Cerna, Obcinele Bucovinene, Depresiunea Dornelor, etc.). Desi risipirea in cadrul mosiei este deosebita, unitatea acestor sate este mentinuta datorita existentei unei retele de carari si poteci, care asigura circulatia in toate directiile. Legatura cu muntele se realizeaza prin intermediul plaiurilor, iar cu lumea exterioara prin drumurile axate pe vai. 
 
 
 - sate rasfirate
 
 
 


Satele rasfirate, prezente in special in regiunile de deal si de podis, au gospodariile situate la distante mai mici unele de altele. O parte din terenul agricol (livezi, vii, gradini de legume) este cuprinsa in vatra satului, dar cea mai mare parte ramane in exteriorul vetrei;


- sate adunate
 

Satele adunate, intalnite mai ales la campie si in depresiuni, au vatra bine conturata: gospodariile sunt lipite unele de altele, terenurile agricole detasandu-se net in exteriorul vetrei. Satul adunat cunoaste mai multe variante: sat cu piata centrala (tipic pentru Germania, Marea Britanie), satul circular (kraal) al crescatorilor de animale din Africa de Sud, satul linear sau satul- strada.  Un comentariu: